VOORWOORD
"Het evangelie van Jezus Christus, de Zoon van God." Het begon zoals het bij de profeet Jesaja staat beschreven: "Hier is mijn gezant, zegt God; ik stuur hem voor U uit om ruim baan voor U te maken. In de woestijn roept hij luid: Maak de weg voor de Heer vrij, zorg dat hij over rechte paden kan gaan." Zo begint het oudste evangelie van Marcus, één van de vele figuren die we kunnen ontmoeten in het kader van het programma Vorming en Toerusting 2007-2008. In dit evangelie gaan we terug naar het verhaal over Jezus. Wij gaan het komend seizoen nog meer spannende personen en actuele onderwerpen tegemoet. Onze pastores en een aantal deskundige gastsprekers staan garant voor een uitnodigend programma. Spannende ontmoetingen! Wie komen wij nog meer tegen? De componist Buxtehude, Boeddha, Paulus en de Romeinen, de Benedictijner monnik Anselm Grün. Wij zoeken spiritualiteit bij de Islam, de Openbaring van Johannes, een film op weg naar Pasen, bij genoemde Anselm Grün en in de mystiek van het Keltisch Christendom. Deze spiritualiteit moge uitmonden in gebedsvieringen (avondgebed / vespers) tijdens de advent en de veertigdagentijd, in een Ionaviering en tijdens het gebruikelijke, kostbare kloosterweekend. De actualiteit wordt weerspiegeld door een deskundige lezing over orgaandonatie. Boeiend zijn ook onderwerpen met een historische grondslag: de kerkgeschiedenis van het vroegste Christendom; en de relatie religie en geweld, een gevoelig en complex onderwerp. Dit alles wordt omlijst door muziek en zang. In oktober herdenken we Buxtehude in een scratch weekend: samen spelen, zingen én luisteren. Er is een spreker die het zingen van de psalmen in allerlei varianten zal laten horen en het jaarprogramma wordt muzikaal afgesloten met het instuderen en zingen van liederen o.l.v. Ad de Joode. De Raad van Kerken wil graag de commissie die met zoveel zorg dit programma heeft samengesteld, danken voor haar inzet en betrokkenheid. Tot ziens!
Joke Thiel-Schoonebeek, voorzitter Raad van Kerken Sassenheim
ALGEMENE INFORMATIE
Gezamenlijk programma: De Commissie Vorming en Toerusting van de Raad van Kerken Sassenheim en de samenwerkende Matthias Parochie en Protestanse Gemeente in Warmond brengen sinds vorig jaar een gezamenlijk programma voor vorming en toerusting. U treft in deze publicatie dit programma aan .
Aanmelden: De laatste jaren is er een toename van bezoekers die zich vooraf niet aanmelden. Het is echter niet prettig als het blijkt dat er te weinig zitplaatsen zijn of er een tekort is aan koffie of thee. Wilt u u daarom s.v.p. van tevoren aanmelden, liefst via het formulier (graag met uw E-mail adres). N.B.: voor die onderdelen waarvoor een beperkt aantal deelnemers geldt, telt het moment van binnenkomst van een schriftelijke aanmelding bij het secretariaat of bij de aangegeven organiserende persoon. Als cursussen niet doorgaan: De geplande activiteiten gaan in principe altijd dóór. Hiervan ontvangt u dus geen nadere bevestiging (!) Mocht echter door uitzonderlijke omstandigheden het niet mogelijk blijken een activiteit doorgang te laten vinden, dan ontvangt ieder die zich schriftelijk heeft aangemeld hiervan bericht.
Adressen van de genoemde locaties:
Havenkerk Bijweglaan 4, (Sassenheim) tel: 215666
Julianakerk Julianalaan 6, (Sassenheim) tel: 211884
Kosterij Vliem Jacoba van Beierenlaan 4, (Sassenheim) tel: 211843
Parochiecentrum Hoofdstraat 188, (Sassenheim) tel: 211568
’t Zenit Herenweg 82 achter de Prot. Kerk (Warmond)
Dorpskerk Hoofdstraat 217 (Dorpsplein Sassenheim) tel: 211843
Het Inloophuis Narcissenlaan 3A ( Sassenheim)
Commissie Vorming en Toerusting:
ds. T. Moll (voorz.) Mecklenburg 25 tel: 232223
mevr. A. Jong Hyacintenstraat 13 tel: 216197
mevr. I.W. Noppe Huifkar 5 tel: 216960
dhr. E. Oele Kagerdreef 188 tel: 213714
ds. N. Smit Herenweg 84 (Warmond) tel: 0713011567
mevr. I. Voorend Parklaan 28 tel: 213774
1. Buxtehude scratch weekend
Dietrich Buxtehude (1647 – 1707) wordt wel de belangrijkste voorloper van Bach genoemd. In Lübeck, in Sleeswijk Holstein, was Büxtehude organist van de Marienkirche. Hij was daar verantwoordelijk voor de kerkmuziek en schreef vele cantaten voor de zon- en feestdagen. Hoewel hij veel minder bekend is geworden dan Bach, die als jonge organist een voetreis maakte naar Lübeck om naar hem te gaan luisteren, is hij toch zo belangrijk dat 2007 het Buxtehude jaar is. Ton Koopman, die het hele cantatenwerk van Bach op CD heeft gezet, vond het werk van Buxtehude zo belangrijk, dat hij nu zijn werk aan het opnemen is. In de Protestantse Kerk te Warmond worden op zaterdag 6 oktober ‘Jesu meine Freude’ en een koraalcantate van Buxtehude ingestudeerd onder leiding van Marco Kalkman (cantor van de cantorij van deze kerk) met iedereen die daar aan mee wil doen. Deze twee werken worden de volgende dag, zondag 7 oktober tijdens de dienst in de Protestantse Kerk door dit gelegenheidskoor gezongen. Iedereen is van harte welkom! Marco Kalkman typeert het werk van Buxtehude als eenvoudig en prettig in het gehoor liggende muziek. U wordt van harte uitgenodigd mee te doen aan dit muzikale scratch weekend.
Luisteren naar Buxtehude?
www.buxtehude.nl
Leiding : dirigent Marco Kalkman
Coördinatie : ds. N.C. Smit
Datum : zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2007
Tijd : zaterdag 10.00 – 17.00 uur, zondag 10.00 uur
Locatie : Protestantse Kerk te Warmond, Herenweg 82
Graag van te voren opgave! Een kleine bijdrage wordt gevraagd van de deelnemers.
2. Jezus en Boeddha vergeleken
Tegenwoordig hoor je steeds vaker van personen die het christelijk geloof met het boeddhisme combineren. Zo zijn sommige katholieke priesters zoals Willigis Jäger en Raimon Panikkar tevens boeddhist. Voor hen is er geen botsing tussen religieuze visies. Op twee lezingen zal worden ingegaan op overeenkomsten en verschillen tussen christendom en boeddhisme, zonder de een als ‘beter’ of ‘slechter’ te kwalificeren. Zowel de hoofdpersonen, de denkbeelden als ook de geschriften uit beide tradities zullen in deze vergelijking worden betrokken.
Spreker: mevr. drs. K. Bezemer, voorganger van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB
Coördinatie : dhr. E. Oele
Datum : donderdagen 18 oktober en 8 november 2007
Tijd : 20.00 - 21.45 uur
Locatie : Kosterij Vliem, Jacoba van Beierenlaan 4
3. Momenten uit de kerkgeschiedenis ‘De eerste eeuwen…..’
Ook dit jaar weer een onderwerp gewijd aan de kerkgeschiedenis. En het lijkt soms wel, dat hoe verder het weg is in de geschiedenis hoe minder we ervan weten. Daarom eens iets over de vroegste kerkgeschiedenis. Te beginnen met het ontstaan van de 1e gemeente te Jeruzalem op het Pinksterfeest, tot de scheuring tussen oost en west in 1054. Een avond over Paulus en zijn zendingsreizen, over de kerkvaders, de vervolging van het christendom, het christendom als staatsgodsdienst, belangrijke concilies en ketterijen, de invloed van Rome en de ondergang over het Roomse Rijk etc. Zoveel te vertellen van het eerste millenium van de kerk.
Inleider : ds. J.C. Fockens
Coördinatie : mevr. A. Jong
Datum : maandag 5 november 2007
Tijd : 20.00 uur
Locatie : tussenzaal Julianakerk, Julianalaan 6
4. Paulus en de brief aan de Romeinen
Het is één van de meest explosieve brieven uit de geschiedenis van het christendom: de brief van de apostel Paulus aan de gemeente te Rome. Telkens weer heeft dit epistel als dynamiet gewerkt. In onze tijd is Paulus met zijn indrukwekkende levensgeschiedenis – van vervolger tot volgeling van Messias Jezus – nu niet bepaald populair. Door gezamenlijke lezing van de brief hopen we op het spoor te komen van de vreugde van het Evangelie.
Begeleiding : ds. T. Moll
Coördinatie : ds. T. Moll
Data : woensdagochtenden 7,14 en 21 november 2007
Tijd : 9.30 uur – 11.30 uur
Plaats : tussenzaal Julianakerk, Julianalaan 6
5. Orgaandonatie?!: dat raakt ook de kerk
Met de spectaculaire donorshow van BNN werd het thema ‘orgaandonatie’ onder de aandacht van heel Nederland en omstreken gebracht. Maar: daarmee zijn de vragen, die onder veel mensen leven nog niet beantwoord. ‘Halen ze geen organen weg voordat ik overleden ben? Kun je als donor eigenlijk ook kenbaar maken waar je grenzen liggen; bijvoorbeeld je organen wel beschikbaar stellen als donor voor een patiënt, maar niet voor wetenschappelijk onderzoek. Hoe wordt er omgegaan met het rouwproces van de nabestaanden?’ Deze en andere vragen kunnen op deze avond naar voren komen. De avond is geen ‘wervingscampagne’ voor donorregistratie. De avond draagt een informatief karakter. Onder leiding van een deskundige willen we met elkaar in gesprek gaan om zo voor onszelf een verantwoorde keuze te kunnen maken. De avond wordt vormgegeven door een deskundige van de Stichting Transplantatie nu! Er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Ook de meer praktische vragen worden belicht.
Begeleiding : past. P. Owel en ds. J.C. Fockens
Coördinatie : mevr. A. Jong
Datum : woensdag 14 november 2007
Tijd : 20.00 uur
Locatie : tussenzaal Julianakerk, Julianalaan 6
6. De spiritualiteit van de islam
In het westen is het imago van de islam sterk gekleurd door historische rivaliteit en velerlei misvattingen, terwijl het beeld dat moslims zelf van hun religie hebben sterk onderbelicht blijft. Vooral de spirituele dimensie van de Islam verdient meer aandacht. De spirituele beleving – individueel en collectief – is immers de kern van elke godsdienst en is ook de meest duurzame motivatie voor de gelovigen om hun religie te koesteren. Aldus mevr. S. Abdus Sattar als toelichting bij de lezing die zij over dit onderwerp wil houden.
Spreekster : mevr. S. Abdus Sattar
Coördinatie : ds. N.C. Smit
Datum : dinsdag 20 november 2007
Tijd : 20.00 – 22.00 uur
Locatie : ’t Zenit achter de Protestantse Kerkte Warmond,Herenweg 82
7. Avondgebed
Bidden behoort tot het hart van de christelijke geloofsbeleving. Het is de ademhaling van een levende spiritualiteit. Om een persoonlijk gebedsleven gaande te houden, of het te ontwikkelen, is er het gezamenlijk avondgebed. Midden in de week komen we samen in de kapel van de St. Pancratiuskerk om het gebed gaande te houden. Daarbij laten we ons helpen door woorden uit de traditie. Ook een stilte moment is vanzelfsprekend. Een inleiding over de praktijk van het gebed en het vervolg van de vespers in de veertigdagentijd zal plaatsvinden in februari en maart 2008 (zie 10A. en 10B.).
Vespers in de advent:
Begeleiding : past. P. Owel en ds. T. Moll
Coördinatie : mevr. A. Jong en ds. T. Moll
Data : Woensdagen 12 en 19 december 2007
Tijd : 19.15 – 19.45 uur
Locatie : Mariakapel, St. Pancratiuskerk (ingang voorzijde onder de toren)
8. Marcus
Op dit moment staan veel boeken in de belangstelling die gaan over verborgen teksten met geheime boodschappen die voorwenden de uiteindelijke waarheid over Jezus te vertellen. Misschien is juist dit het goede moment om opnieuw kennis te maken met de oudste evangelietekst uit de christelijke traditie. Het evangelie is boeiende literatuur voor wie op zoek is naar zin in het leven. Veel mensen zijn op zoek naar zingeving, maar het evangelie spreekt niet aan. Het wordt als wereldvreemd beschouwd en is buiten het dagelijkse leven geplaatst. Vreemde alternatieven en exotische leermeesters uit andere culturen en tijden doen het beter. Alles is ‘evangelie’, alleen ‘de evangeliën’ niet. Misschien kunnen we het Marcusevangelie een nieuwe kans geven. Tijdens drie avonden lezen we het Marcusevangelie door; wellicht dat we het boek kunnen herontdekken. Terug naar de wortels van de traditie. Terug naar het verhaal.
Inleider : ds. A. Bosma
Coördinatie : dhr. E. Oele
Data : woensdagen 9, 23 januari en 6 februari 2008
Tijd : 20.00 uur
Locatie : Kosterij Vliem, Jacoba van Beierenlaan 4
9. De Openbaring van Johannes - betekenis in verleden en heden
De Openbaring lijkt op het eerste gezicht te bestaan uit een reeks voorspellingen. Maar net als andere, joodse Apocalypsen uit de oudheid, beschrijft het boek vooral de rampspoed van de tijd waarin de auteur en zijn lezers zelf leefden. Die rampspoed wordt beschreven als voorheen aan de auteur onthuld. Het gevolg is, dat het rampzalige heden wordt voorgesteld als al enige tijd terug voorzien. De lezer krijgt hierdoor het idee, dat de geschiedenis zich voltrekt volgens een plan. Hierin ligt precies de bedoeling van de schrijver. Die wil zijn lezers ervan overtuigen, dat hoe vreselijk de geschiedenis ook verloopt, zij niet totaal aan willekeur is uitgeleverd. De geschiedenis is niet stuurloos, want Gods plan blijkt uit te komen: zijn plannen falen niet. De bedoeling van Apocalypsen is dan ook: de lezers te bemoedigen. De geschiedenis lijkt op hol geslagen, maar in werkelijkheid wikkelt zich gewoon Gods plan af. Voor zijn bemoediging benut de auteur niet alleen de literaire techniek van de geantedateerde voorspelling van het heden, maar ook ideeën als de nabijheid van het eind van de geschiedenis en het doorzetten van Gods rijk. Ook komt de vraag aan de orde, wat Openbaring heden ten dage kan betekenen.
Spreker : prof. dr. H.J. de Jonge, emeritus hoogleraar uitlegging van Het Nieuwe Testament,Leiden
Coördinator : ds. N.C. Smit
Datum : dinsdag 15 januari 2008
Tijd : 20.00 – 22.00 uur
Locatie : ’t Zenit, achter de Protestantse Kerk te Warmond, Herenweg 82
10. Avondgebed
10 A. Inleiding over de praktijk van het gebed.
Begeleider : ds. T. Moll
Coördinatie : mevr. A Jong
Datum : woensdag 13 februari 2008
Tijd : na de vesper 20.00 uur
Locatie : bovenzaal Parochiecentrum St. Pancratius Parochie, Hoofdstraat 188
10 B. Vespers in de veertigdagentijd
Begeleiding : past. P. Owel en ds. T. Moll
Coördinatie : mevr. A. Jong
Data : woensdagen 13, 20, 27 februari en 5, 12 maart 2008
Tijd : 19.15 – 19.45 uur
Locatie : Mariakapel, Pancratiuskerk (ingang voorzijde onder de toren)
11. Films op weg naar Pasen
De tijd voor Pasen is traditioneel een tijd van inkeer en bezinning. Daarbij kunnen films veel te zien en te denken geven. Door samen met anderen te kijken, zie je vaak meer dan alleen. Dat blijkt telkens weer bij het (korte) nagesprek. Vorig jaar bekeken we o.a. de Zweedse produktie “As it is in heaven”. We hopen zo actueel mogelijk te zijn in de keuze van de films. Titels volgen later.
Begeleiding : ds. T. Moll
Coördinatie : ds.T. Moll
Data : woensdagavonden 20 februari en 27 februari 2008
Tijd : na het avondgebed, rond 19.45 uur
Locatie : tussenzaal Julianakerk, Julianalaan 6
12. Anselm Grün, het kruis als levensbron
In deze lezing maken wij kennis met de Duitse benedictijner monnik Anselm Grün. Hij behoort tot de meest vruchtbare en meest gelezen en vertaalde schrijvers op het gebied van spiritualiteit. Wie is hij, waar woont en werkt hij, welke zijn zijn thema´s, wat maakt hem tot een zo gevraagd spreker en veel gelezen schrijver? Welke boodschap heeft hij aan mensen in deze tijd, bijzonder met betrekking tot het lijden en het kruis in ieders leven? Vragen die een impuls kunnen geven om van deze veertigdagentijd een periode van bijzondere genade te maken. Abt Mathijsen uit de Sint Adelbertabdij te Egmond Binnen zal deze lezing verzorgen. Na de lezing is er ruimte voor vragen en gesprek.
Spreker : abt G. Mathijsen
Coördinatie : mevr. A. Jong
Datum : donderdag 21 februari 2008
Tijd : 19.30 – 21.15 uur
Locatie : Havenkerk, Bijweglaan 4
13. Kloosterweekend
Een weekend in het gastenverblijf van het Klooster van de zusters van het Heilig Graf in Maarssen, is een bijzondere ervaring. We leven op het ritme van de diensten en maken kennis met het kloosterleven en de zusters. Daarnaast ontmoeten we elkaar rondom een spiritueel thema. Aan het weekend gaat een voorbereidingsavond vooraf, waaraan iedereen verwacht wordt deel te nemen. We arriveren bij de Priorij op vrijdagavond en vertrekken zondagmiddag. Omdat er maar een beperkt aantal plaatsen zijn, kan niet elke opgave gehonoreerd worden.
Onkosten : ca. 125 euro/persoon
Informatie: mw. Joke van leeuwen, Bevrijdingshove 6 tel. 881143
Schriftelijke aanmelding: mw. Marja de Lange, Zandslootkade 14B tel. 216471
Begeleiding : past. P. Owel en ds. T. Moll
Data : vrijdag 22 t/m zondag 24 februari 2008
Locatie : Klooster van de zusters van het Heilige Graf te Maarssen
Datum v.b.av. : dinsdag 12 februari 2008
Tijd : 19.30 – 20.30 uur
Locatie : grote zaal Julianakerk, Julianalaan 6
14. Psalmen: een fascinerende menselijke expressie
De psalmen zijn altijd zo herkenbaar geweest, dat – vooral in Nederland – mensen er steeds mee bezig waren; het zingen van psalmen kent dan ook allerlei varianten. Soms leidden die zelfs tot conflicten. Een van de belangrijkste conflicten ging over het zingen op hele noten (isometrie), uiteindelijk had dat zelfs te maken met de democratie die in de calvinistische kerken gold. Verschillende wijzen van psalmen zingen zullen de aanwezigen kunnen beluisteren. Inleider is dhr. Roos, emeritus voorganger van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Woubrugge.
Spreker : dhr. drs. M. Roos
Coördinatie : dhr. E. Oele
Datum : dinsdag 4 maart 2008
Tijd : 20.00 uur
Locatie : Kosterij Vliem, Jacoba van Beierenlaan 4
15A. Keltisch christendom: Ionaviering
Op het Britse eilandenrijk ontwikkelde zich na het vertrek van de Romeinen tot aan de invallen van de Noormannen, een eigen vorm van spiritualiteit. Het geloof van de Kelten had een mystieke inslag, met nadruk op de verbondenheid met de natuur. Vandaag is er opnieuw veel aandacht voor, omdat het relevant is voor veel van de zorgen van onze tijd. Een plek waar je de geloofsbeleving op het spoor kunt komen is in de geloofsgemeenschap op het eiland Iona. Daar stichtte de Ierse monnik Columba in 563 een klooster. Vorige eeuw werd op die plek opnieuw een klooster gebouwd, waar velen heengaan. Na een informatieve lezing door een van de Nederlandse Iona-leden zal er een viering zijn in die stijl van Iona, met medewerking van het Oecumenisch Kleinkoor.
Begeleiding : dhr. Jan Maasen met Oecumenisch Kleinkoor
Coördinatie : ds. T. Moll
Datum : zondag 3 februari 2008
Tijd : Lezing: 19.00 uur, daarna de viering
Locatie : Dorpskerk, Hoofdstraat 217 (Dorpsplein)
15B. Keltisch christendom: kring
Op het Schotse eiland Iona waar in de zesde eeuw St. Columba aan land ging, is rond 1945 een christelijke plaats voor bezinning en bezieling gecreëerd. Opvallend aan deze traditie is dat er veel elementen van de oude religie, de Keltische spiritualiteit, in bewaard zijn. Daaronder vallen de verbondenheid van de mens met de natuur, de nadruk op kunst, literatuur en zang en de ruimte voor ieders eigen levensreis en beleving van het Heilige. Misschien precies die elementen die sommigen in het christendom van vandaag node missen. Op drie bijeenkomsten willen we op basis van het gezamenlijk lezen van teksten met elkaar in gesprek gaan over het keltisch christendom.
Leiding : mevr. drs. K. Bezemer, voorganger van Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB
Coördinatie : dhr. E. Oele
Data : donderdagochtenden 7, 28 februari en 20 maart 2008
Tijd : 10.30 - 12.00 uur
Locatie : Het Inloophuis, Narcissenlaan 3A
16. Over religie en geweld
Hoe komt het dat religie van oudsher een fascinatie door geweld kent? Vernietiging van menselijk en dierlijk leven behoort tot het rituele repertoire van vele godsdiensten: het offer. Rondom dat ceremonieel heerst een sfeer van conflict, die tot geweld buiten de offerplaats kan leiden. Kaïn die Abel doodsloeg levert één voorbeeld van een moord uit religieuze motieven, die vele parallellen kent in de mythologie van andere beschavingen, waar veehoeders en landbouwers elkaar naar het leven staan. Vooral in de monotheïstische godsdiensten treedt een spanning tussen leer en leven aan de dag. Tolerantie en de daarmee verbonden afwijzing van geweld komt, als ideaal en als geloofspraktijk, op grote schaal voor in alle wereldgodsdiensten. De afwijzing daarvan ook. Hoe komt het, dat de allerheiligste terrorist zich blijkbaar schaamteloos verbergt achter het masker van de boodschap van liefde en vrede?
Spreker : prof. dr L. Leertouwer, emeritus hoogleraar vergelijkende godsdienstwetenschappen, Leiden
Coördinator : ds. N.C. Smit
Datum : woensdag 27 februari 2008
Tijd : 20.15 – 22.00 uur
Locatie : ’t Zenit, achter de Protestantse Kerk te Warmond, Herenweg 82
Dit jaar een muzikale afsluiting van het jaarprogramma van Vorming en Toerusting. Onder leiding van de musicus Ad de Joode, koordirigent en organist, zullen we gezamenlijk liederen in verschillende stijlen instuderen en daarna zingen.
Begeleiding : dhr. Ad de Joode
Coördinator : ds. T. Moll Datum : zondag 20 april 2008
Tijd : 19.00 uur Locatie : Dorpskerk, Hoofdstraat 217 (Dorpsplein)